Det finns många egenföretagare som tror att de inte behöver vara med i något fackförbund eftersom de inte är anställda och därav inte har något behov av ett fackförbund. Det finns också egenföretagare som tror att de inte ens får vara med i ett fackförbund just eftersom de driver eget företag och inte är anställda. Men faktum är att det är många fackföreningar som erbjuder medlemskap till egenföretagare, och faktum är att det också är alltfler egenföretagare som väljer att gå med i ett fackförbund eftersom de inte vill missa alla de förmåner som finns med att vara med i ett fackförbund även för en egenföretagare.
Fördelar med fackförbund för egenföretagare
Det finns många fördelar med att vara med i ett fackförbund även om du är egenföretagare. Till dessa fördelar hör förstås a-kassa och inkomstförsäkring. Även om ditt företag går bra idag så kan du inte vara säker på att affärerna alltid kommer att vara blomstrande och skulle den dagen komma så är det bra att ha ett skyddsnät. Inkomstförsäkringar är något som många fackförbund erbjuder som medlemsförmån. Om du skulle bli arbetslös kommer A-kassan att ge dig 80 procent av din inkomst upp till cirka 25 000 kronor. Skulle du tjäna mer än så får du ändå inte mer, för maxtaket är på ungefär 25 000 kronor. Med en inkomstförsäkring ökar detta maxtak rejält. Hos en del fackförbund finns det inte ens något maxtak, utan blir du arbetslös får du 80 procent av din inkomst oavsett hur hög den är. Så skulle oturen vara framme och du blir arbetslös så kan du belönas rikligt om du är med i facket. Men det finns också fler fördelar som du kan dra nytta av i ett fackförbund för egenföretagare. Dit hör bland annat kvalificerad rådgivning om juridik och ekonomi och förmånliga försäkringar. Många fackförbund erbjuder gruppförsäkringar för såväl dig, din familj och ditt företag till riktigt förmånliga priser. En del fackförbund för egenföretagare erbjuder också en rabatterad avgift på pensionssparande för att du ska komma igång med detta. Hos fackförbunden kan du också många gånger få hjälp kring exempelvis avtal, juridisk rådgivning, affärscoaching, bokföring, fakturering och kompetensutveckling, även som egenföretagare. Sist men inte minst så får du ofta en medlemstidning som medlem i ett fackförbund och där kan du hitta mycket intressant och läsvärd information om din bransch och om livet som egenföretagare.
Fackförbund för egenföretagare
Som egenföretagare kan det vara lite svårt att veta vilket fackförbund man ska bli medlem hos. Man kan säga att det finns två alternativ. Antingen väljer du det fackförbund där du hör hemma utifrån vilken bransch du tillhör, eller så väljer du ett fackförbund som samlar egenföretagare oavsett vilken bransch man tillhör. Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen. Ett fackförbund som vänder sig just till egenföretagare har ju full koll på allt detta som är så speciellt med att vara just egenföretagare, medan ett fackförbund som är inriktat på en specifik bransch förstås har den specialkunskapen, men kanske inte är så hemma på förhållandena för en egenföretagare. Detta är förstås olika i olika branscher. Vissa branscher har en hög andel egenföretagare och de fackförbund som är knutna till dessa branscher kan till och med ha en speciell avdelning som vänder sig till just deras medlemmar som driver eget företag. Andra fackförbund välkomnar inte ens egenföretagare. Bästa sättet att kunna välja är därför att undersöka vilka fackförbund som är aktuella för just dig, och därefter jämföra vilka villkor de har och vad de erbjuder till sina medlemmar.
A-kassa utan fackförbund
Om du inte vill vara medlem i något fackförbund, eller inte hittar något fackförbund som passar dig, så kan det vara bra att veta att det finns a-kassor för egenföretagare som du kan vara medlem i utan att du behöver vara med i något fackförbund. Småföretagarnas A-kassa är ett exempel.
Värt att tänka på är också att det finns vissa fackförbund som välkomnar egenföretagare till själva fackförbundet, men som inte låter egenföretagare vara medlemmar i deras a-kassa. Vill du trots detta vara med i detta fackförbund så kan du vara det, och så komplettera med en fristående a-kassa för egenföretagare. Det gäller att hitta den lösning som fungerar och passar bäst för just dig.
Bli medlem i fackförbund för egenföretagare
Att ansöka om att bli medlem i ett fackförbund som egenföretagare fungerar på samma sätt som för en anställd. Oftast kan du göra din ansökan direkt på nätet, vilket är enkelt och smidigt. Att tänka på när du ansöker om att bli medlem är att läsa vad som gäller för egenföretagare hos just det fackförbund där du tänker ansöka om medlemskap. Det kan ibland finnas begränsningar när det gäller vilka egenföretagare som får vara med i ett specifikt fackförbund. Ibland kan det handla om att det är bara vissa företagsformer som räknas. Ibland kan det handla om att du får vara medlem så länge du driver företaget utan anställda, men om du skulle ha anställda får du inte längre vara med. Så kolla upp villkoren noggrant. Som egenföretagare får du också vara beredd på att du kanske måste skicka in din F-skattsedel eller styrka på annat sätt att du är egenföretagare.