För dig som är medlem i ett fackförbund och har behov av ett lån utan säkerhet så kan ett fackligt medlemslån vara ett bra alternativ. Det finns nämligen många svenska fackförbund som har avtal med banker eller andra långivare, vilket gör det möjligt för den fackliga medlemmen att ansöka om ett så kallat medlemslån. Fackförbunden kan antingen erbjuda sina medlemmar medlemslån antingen tack vare egna avtal med bankerna och långivarna eller genom avtal som gjorts upp på central nivå mellan bankerna och LO, SACO eller TCO. Det som är den stora fördelen när det gäller dessa medlemslån är att det ofta är betydligt förmånligare villkor på denna typ av lån än när det gäller många andra lån utan säkerhet, så som privatlån och inte minst när det gäller SMS-lån.
Så fungerar ett medlemslån
Ett fackligt medlemslån är inte detsamma som ett SMS-lån, som ju oftast är små lån utan säkerhet och med en kort löptid. Tvärtom så fungerar fackliga medlemslån snarare som ett vanligt blancolån utan säkerhet. Återbetalningstiden är minst ett år, men kan vara ända upp till tio år för de högre lånesummorna. Minsta möjliga lånebelopp brukar vara på 20 000 kronor och högsta möjliga lånebelopp ligger vanligen på 350 000 kronor. Det kan dock skilja sig lite åt mellan olika fackförbund och olika banker. Fördelen med att återbetalningstiden är lång när det gäller medlemslån är att sannolikheten ökar för att du ska kunna betala tillbaka lånet, så du inte hamnar i en situation där ekonomin är dålig en månad varpå lånet förfaller och du sedan står där med höjda räntor, påminnelseavgifter, inkasso, betalningsanmärkningar och så småningom Kronofogden. Ett medlemslån har ofta mer förmånliga villkor än andra typer av lån. Exempelvis kanske medlemslånet har lägre ränta eller en slopad uppläggningsavgift. Ofta ingår också olika försäkringar när du ansöker om medlemslån, till exempel en livförsäkring som täcker en större del av skulden vid händelse av dödsfall och andra försäkringar som hjälper dig betala av på lånet vid händelse av sjukdom eller arbetslöshet.
Att ansöka om ett medlemslån
Det brukar vara väldigt enkelt att ansöka om ett medlemslån. Oftast kan du göra det direkt via nätet, vilket är smidigt och bekvämt. Då får du fylla i önskat lånebelopp och önskad återbetalningstid, samt ange dina personuppgifter och inkomstuppgifter direkt på nätet. Snart kommer ett besked till dig om du blivit beviljad lånet eller inte. En del fackförbund har avtal med flera banker så att du kan välja att ansöka om lån hos den bank där du redan är kund. Då kan du till och med ansöka direkt i internetbanken. Om ditt lån har blivit beviljat så kommer då pengarna in direkt till din bank inom kort.
Exakt vad som krävs för att kunna bli beviljad ett medlemslån varierar från fackförbund till fackförbund och från bank till bank. Men rent generellt så krävs det att du måste vara myndig. Du måste också i de allra flesta fall ha en fast anställning, men där kan variationer förekomma. Vanligen ställs det ofta krav på att du måste ha en viss inkomst som minst för att kunna bli beviljad ett lån. Likaså krävs det ofta att du måste ha varit medlem i fackförbundet en viss tid för att kunna dra nytta av denna medlemsförmån som ju ett medlemslån är. Du ska inte heller ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden. Däremot är ett medlemslån ett lån utan säkerhet, så du behöver alltså inte lämna någon säkerhet för lånet.
Tänk på att även om ditt fackförbund erbjuder medlemslån till sina medlemmar som en medlemsförmån så innebär det inte automatiskt att alla medlemmar kommer att bli beviljat lån på den högsta lånesumman så fort de ansöker. Det görs alltid en individuell prövning när det gäller ansökan om medlemslån, så precis som när det gäller andra typer av lån kan det bli avslag t ex om du har för låg inkomst, för höga skulder sedan tidigare, betalningsanmärkningar eller ett skuldsaldo hos Kronofogden. Det kan också bli så att du inte får låna den lånesumma du har tänkt dig, utan du blir erbjuden en lägre lånesumma istället, och i så fall beror detta på att den bank du ansökt om medlemslån hos tycker att din inkomst inte ger utrymme för en så hög lånesumma, men att din ekonomi ger möjlighet till en lägre lånesumma istället.
Jämföra medlemslån
Det kan skilja sig en hel del mellan olika fackförbund och banker eller andra långivare när det handlar om fackliga medlemslån. Därför är det smart att se till att jämföra medlemslån innan du väljer att ansöka om det. Kanske visar det sig att ett lån hos Nordea är mer förmånligt än hos Swedbank, trots att du redan är kund hos Swedbank. Eller tvärtom. Dessutom är det bra att också jämföra medlemslån med andra typer av lån som finns. I väldigt många fall är medlemslån väldigt förmånliga alternativ till vanliga privatlån och andra typer av lån. Men i vissa fall finns det andra lån som har mer förmånliga villkor, så det gäller att jämföra lån innan du bestämmer dig, så att du säkert hittar det lån som är rätt just för dig. Ett tips är att utgå från vad du ska använda de lånade pengarna till. Ska du till exempel köpa en bil kan det finnas speciella billån som har extra förmånliga villkor. Se också till att alltid läsa all info som finns, även det finstilta, innan du slutligen bestämmer dig för att göra en ansökan om ett lån. Allt för att du ska slippa obehagliga överraskningar senare.
Vissa fackförbund erbjuder inte bara vanliga medlemslån som är lika privatlån till sin karaktär, utan de erbjuder också bolån som medlemslån. Ibland kan det också finnas andra typer av lån att välja mellan förutom de vanliga medlemslånen. Kolla med ditt fackförbund vilka lånetyper just de har att erbjuda till sina medlemmar och vilken typ av lån som passar just dig.