GS – Facket för skogs-, trä- och grafisk bransch förkortas oftast GS-facket. Förbundet har omkring 60 000 anställda inom träindustrin, skogsbruk och grafisk design. Medlemmarna finns bland annat inom pappersemballagefabriker, bokbinderier, annonsbyråer, tapetfabriker, tryckerier, sågverk, screenföretag och virkesmätning. GS-facket ingår i LO.
Om GS-facket
GS-facket är ett relativt nybildat fackförbund eftersom det grundades 2009, men förbundet bildades genom en sammanslagning av flera olika fackförbund och ursprunget kan därmed spåras så långt tillbaka som till 1846. Det var nämligen då som typograferna i Stockholm startade en förening, en förening som faktiskt kom att bli Sveriges första organiserade fackförening. På den tiden var arbetslösheten hög, lönerna låga och arbetsmiljön dålig. Normen var att man arbetade mellan 12-16 timmar om dagen, sex dagar i veckan. Som enskild arbetare tyckte man sig inte ha några andra alternativ än att gå med på dessa arbetsvillkor. Men när typograferna började diskutera arbetsförhållandena sinsemellan och började organisera sig, så dröjde det inte länge förrän man började kunna ställa villkor och att arbetsgivarna var tvungna att lyssna på de anställda. Bara genom sin organisering utgjorde typograferna ett hot och arbetsgivarna gav därför med sig och började därför ge de anställda vissa privilegier. Så småningom blev fackföreningar allt mer vanligt i Sverige och för typograferna blev det senare Grafiska fackförbundet som organiserade dem. År 2009 slogs Grafiska fackförbundet Mediafacket och Skogs- och träfacket ihop och bildade GS-facket.
GS-facket jobbar bland annat för att teckna kollektivavtal med de arbetsplatser där förbundet har medlemmar och för att de ska förhandla skriftliga och uppdaterade uppgörelser om löner på de arbetsplatser där avtal har ingåtts. GS-facket vill också jobba för att förbättra arbetsmiljön på medlemmarnas arbetsplatser, motverka diskriminering, verka för jämställdhet i branschen och utbilda sina medlemmar fackligt. Förbundet vill finnas nära sina medlemmar och deras tanke är att du alltid ska kunna vända dig till dem om du behöver stöd och råd kring din anställning eller om du har några fackliga frågor. Om du går en utbildning inom de branscher där GS-facket verkar är du välkommen att söka ett elevmedlemskap som är helt kostnadsfritt.
Medlemsförmåner GS-facket
Som medlem i GS-facket får du förstås råd och stöd kring allt som handlar om din anställning. Du kan också få rådgivning och juridisk hjälp kring fackliga frågor om det skulle behövas. Du har också möjlighet att gå med i GS a-kassa för att få ekonomisk trygghet om du skulle bli arbetslös. Dessutom har du möjlighet att teckna förbundets inkomstförsäkring för ytterligare trygghet vid eventuell arbetslöshet. GS-facket erbjuder dig också en webbaserad utbildning som kallas för Maskinkörkortet, en utbildning som riktar sig till dig som jobbar eller vill jobba med maskiner inom trä- och möbelindustrin. Vidare får du GS-kortet som är laddat med rabatter och erbjudanden från flera företag, förmånliga medlemslån, prisvärda försäkringar samt att du får medlemstidningen Dagens Arbete som utkommer med elva nummer per år.