Student


Närmare 90 procent av alla som arbetar i Sverige är medlemmar i något fackförbund. Men faktum är att facket inte enbart är till för de som redan är etablerade på arbetsmarknaden. Tvärtom – även som student finns det många fördelar med att vara med i ett fackförbund. Många av fackförbunden välkomnar studenter och har dessutom ofta förmånliga erbjudanden för studenter, så att du får vara medlem gratis under studietiden eller för ett mycket lågt pris.

Det är många som tror att man inte får vara med i ett fackförbund som student, eller att man inte har någon anledning att vara med i facket när man studerar. En del som tar tjänstledigt för att studera går till och med ur facket under studietiden. Men det är faktiskt dumt, för då missar man ju alla de möjligheter, rättigheter och förmåner som ett medlemskap i ett fackförbund faktiskt innebär. De som inte har arbetat innan de börjar studera väljer också ofta att inte vara med i facket under studietiden, utan de kanske tänker att de blir medlemmar först när de blir en del av arbetsmarknaden. Men det finns faktiskt ingen anledning att vänta ända till dess att man avslutat sina studier. Många av de stora fackförbunden har inte bara förmånliga priser på medlemskap för studenter, utan också verksamhet som inriktar sig just på studenter som du kan ha god nytta av redan under din studietid. Dessutom kan du passa på att engagera dig fackligt under studietiden, vilket ger dig ett försprång till din kommande yrkeskarriär.

Fördelar att vara medlem i ett fackförbund som student

Som tidigare nämnts så finns det många fördelar med att vara med i ett fackförbund som student. Precis som när man jobbar så innebär ett medlemskap i en fackförening att man får en trygghet under utbildningen. De fackförbund som har verksamhet för studenter har nämligen också ofta lokala ombud som tillvaratar dina intressen som student under utbildningen. Det är också många studerande som kommer in i yrkeslivet tack vare extrajobb, sommarjobb eller vikariat under studietiden eller under ett uppehåll från utbildningen och då kan du komma i kontakt med frågor som man stöter på som anställd. Är du då medlem i ett fackförbund för student kan du få svar på dessa frågor och även hjälp ifall du skulle råka hamna i någon konflikt. Som ny på arbetsmarknaden eller med bara ena foten inne på arbetsmarknaden är man ju extra sårbar, så då kan det kännas extra skönt med stöttning från ditt fackförbund.

När det sedan börjar bli dags att söka jobb efter utbildningen kan du också via ditt fackförbund få tillgång till olika karriärverktyg. En del fackförbund för student har exempelvis CV-granskning, intervjuträning och karriärcoachning. Du kan också få hjälp att granska ditt anställningsavtal och hjälp inför löneförhandlingen. Många fackförbund presenterar statistik på vanliga ingångslöner så att du vet vilken nivå du ska lägga dig på. Du kan också rent generellt få många tips och råd inför din kommande yrkeskarriär från ditt fackförbund, till exempel information kring vilka lagar och regler som gäller, vilka rättigheter och skyldigheter du kommer att ha i din kommande yrkesroll samt ta del av information kring olika arbetsplatser, vidareutbildningar och karriärmöjligheter. De flesta fackförbund har dessutom en medlemstidning där du kan läsa mycket matnyttigt om ditt kommande yrkesliv. När det gäller vilka förmåner som ett fackförbund tillhandahåller och erbjuder för sina medlemmar så varierar det dock kraftigt beroende på vilket fackförbund det gäller, så om du har några olika fackförbund att välja emellan så kan du alltid jämföra dem för att se hos vilket fackförbund du får mest förmåner för pengarna som ditt medlemskap kostar.

Rabatter, förmåner och A-kassa

De allra flesta fackförbund erbjuder olika rabatter och förmåner för dig som medlem. Dessa får du vanligen ta del av även som studerandemedlem. Det kan exempelvis handla om rabatter på resor och hotell, på försäkringar och pensionssparande och mycket, mycket annat. Så där har du ytterligare ett incitament till varför det är förmånligt att vara medlem i ett fackförbund för student.

De flesta fackförbund har också en A-kassa. Som nyutexaminerad kanske du inte får jobb på en gång och då kan det vara aktuellt att ansöka om a-kassa under en period. För att få a-kassa gäller det att du har varit medlem under en viss tid för att kunna få ut ersättning. Har du då varit medlem i a-kassan under din studietid så uppfyller du det kravet med råge. A-kassa kan du vara medlem i även om du inte är medlem i något fackförbund, och vice versa. Förutom a-kassa så erbjuder många fackförbund inkomstförsäkring, och även där krävs det vanligen att man har varit medlem under en viss tid innan den kan börja gälla.

Olika fackförbund för student

Det finns en lång rad olika fackförbund här i Sverige. En del är yrkesspecifika, så som Civilekonomerna och Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter. Andra är branschspecifika, så som SEKO – facket för service och kommunikation, GS – facket för skogs-, trä- och grafisk bransch och DIK – facket för kultur och kommunikation. Det finns också fackförbund som tar emot medlemmar från ett stort antal branscher, exempelvis Unionen. Vilket fackförbund du ska bli medlem i kan därför vara lite svårt att veta. Studerar du på en yrkesutbildning, exempelvis då Civilekonomutbildningen, kanske det känns rätt självklart att bli medlem i Civilekonomerna. Men studerar du en bredare eller en tvärvetenskaplig utbildning, eller kanske till och med studerar fristående kurser för att plocka ihop din egen examen, så kan det vara lite svårare. Då får du helt enkelt gå på magkänslan, jämföra de olika fackförbund som skulle kunna vara aktuella för dig och se vart du får mest förmåner och de förmåner som passar dig bäst. Kanske studerar du inom ett område, men extrajobbar inom ett annat? Då är det också en smaksak vilket fackförbund du väljer. Huvudsaken är att du blir medlem i ett fackförbund, du kan alltid byta till ett annat senare och då får du med dig din medlemstid från det gamla fackförbundet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *