Svenska Hamnarbetarförbundet är ett litet fackförbund som vänder sig till de som arbetar inom hamn- och stuverinäringen i Sverige.
Om Svenska Hamnarbetarförbundet
Svenska Hamnarbetarförbundet grundades i Örnsköldsvik 1972, på grund av att hamnarbetare var missnöjda med sina arbetsvillkor och då kanske framförallt när det gäller arbetsmiljön. Innan förbundet bildades hade hamnarbetarna under många år arbetat mot de orättvisa villkoren och de dåliga lönerna som branschen lidit av under många decennier. Innan dess fanns Stockholms Hamnarbetarfackförening som bildades redan 1895 i samband med en strejk. Denna strejk innebar att arbetsgivarna för första gången gick med på att förhandla om löner med arbetarnas representanter. Stockholms Hamnarbetarfackförening var också 1897 med om att bilda Svenska Transportarbetareförbundet. Men så småningom tröttnade hamnarbetarna på den centralisering som skedde inom Transportarbetareförbundet, så till slut bildades alltså Svenska Hamnarbetarförbundet i början av 1970-talet. Idag har förbundet sitt huvudkontor i Göteborg och de har omkring 1200 medlemmar. Ända sedan starten och än idag jobbar Svenska Hamnarbetarförbundet för att förbättra arbetsvillkoren för de som arbetar i branschen. Hamnarbetare är en yrkesgrupp som ofta utsätts för såväl faror som risker i sitt arbete och det vill Svenska Hamnarbetarförbundet ändra på. De anser att genom att komma med konkreta förslag och granska arbetsplatssäkerheten så kan arbetsmiljön förbättras på de olika arbetsplatserna. Förbundet jobbar också för att förbättra kollektivavtal och löner för de som är hamnarbetare. Svenska Hamnarbetarförbundet omfattar 14 avdelningar och deras medlemmar arbetar i 24 hamnar runt om i Sverige, liksom på land- och flygterminaler i landet. En sak som gör Svenska Hamnarbetarförbundet lite unikt jämfört med många andra fackförbund är att de är fristående. Det innebär att de inte ingår i någon centralorganisation, så som LO, SECO eller SAC.
Medlemsförmåner Svenska Hamnarbetarförbundet
Som medlem i Svenska Hamnarbetarförbundet har du ett fackförbund i ryggen som du kan vända dig till om du behöver rådgivning eller hjälp kring din anställning eller din arbetsmiljö. Den stora fördelen med att ha ett så nischat fackförbund som Svenska Hamnarbetarförbundet är att de har massor av kompetens och erfarenheter när det gäller jobbet som just hamnarbetare. Därför är det tryggt och pålitligt att vända sig till dem ifall man har några frågor eller problem på jobbet. Förutom dessa fördelar kan du som medlem i Svenska Hamnarbetarförbundet också se fram emot flera andra förmåner. Exempelvis så ger förbundet ut medlemstidningen Hamnarbetaren där du kan läsa nyheter, intervjuer och reportage från just din bransch. Som medlem i Svenska Hamnarbetarförbundet kan du också gå med i förbundets a-kassa. Att vara medlem i en a-kassa kan innebära en stor trygghet om du skulle bli uppsagd eller förlora jobbet, inte minst eftersom du då kan få ersättning från a-kassan under din arbetslöshet.